Mette is een boeiend en leerrijk verhaal met een mooi evenwicht tussen drama, spanning en liefde in een overtuigende historische setting.
Vlaanderen, 1920. De jonge Mette woont samen met haar vader Fiel en haar broer Berre in het dorpje Cruyshoutem. Door slechte oogsten en toenemende kosten, wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Net als voor zoveel Vlamingen lonkt het verre Amerika, waar dromen werkelijkheid worden. Mette wil niets liever dan de grote plas oversteken om haar geluk te beproeven, maar verliest op hetzelfde moment haar hart aan Dree, een jongen uit haar dorp. De jonge vrouw komt voor een hartverscheurende keuze te staan als ze moet kiezen tussen haar familie en haar grote liefde.
De Bel beschrijft de romantische ontwikkelingen zowel ontroerend als geloofwaardig. In zijn boeken voor jongere kinderen werd al duidelijk dat de auteur geen zedigheid nastreeft en dat is ook hier het geval. Liefde is niet alleen elkaar diep in de ogen kijken en handjes vasthouden. Mette reageert zoals elk mens van vlees en bloed ook lichamelijk op Dree. Hier geen zwijmelend gedoe of geïdealiseerde toestanden. Van Marc De Bel mag een kapelletje weer een ondeugende bijklank krijgen.
Vlaanderen en Amerika vormen de achtergrond van dit relaas. In de eerste delen hangt er een erg volkse, Vlaamse sfeer met kleurrijke personages. De taferelen spelen zich voor de ogen van de lezer af. De Bel schuwt ook de oude Vlaamse woorden niet, die vergezeld worden door een verklarende woordenlijst. Het gevolg is een sfeerrijke vertelling gecombineerd met een sterk gevoel van authenticiteit.
Mette heeft ook een educatief aspect aangezien het boek inkijk geeft in o.a. de Red Star Line en het leven in Vlaanderen en Amerika na de Eerste Wereldoorlog. Het staat boordevol leuke weetjes (wist jij dat er op Coney Island zedencontroleurs rondliepen die de lengte van het badpak van vrouwen opmaten en boetes uitdeelden aan diegene die de voorschriften niet respecteerden?). Deze kennis blijft wel in het teken staan van de ontwikkelingen zodat het geheel nergens omslaat in een saai geschiedenislesje.
Mette en haar broer komen veel ellende tegen (misschien soms net iets te veel) en doen er alles aan om te overleven. Dankzij een vlotte schrijfstijl raas je door het verhaal en heb je geen andere keuze dan de bladzijden om te slaan en het verdere verloop van Mettes zowel fysieke als psychologische reis te ontdekken. De hoofdstukken worden hier en daar afgewisseld met de brieven die Mette naar haar liefje Dree schrijft. Een leuk gegeven, al onderbreken ze soms het leesritme als Mette verslag uitbrengt van gebeurtenissen die eerder zijn beschreven.
Op gezette tijd onderbreekt een afbeelding de geschreven tekst. Het zijn telkens schilderijen, postkaartjes of foto’s die in het verhaal aan bod komen en die anders moeilijk voor te stellen zijn. Ze vormen een mooie aanvulling bij een boeiend en leerrijk verhaal met een mooi evenwicht tussen drama, spanning en liefde in een overtuigende, historische setting.
Op zaterdag 15 oktober reikte Inclusie Vlaanderen de 14de Inclusieve Griffel 2016 uit tijdens de Trefdag Handicap in Leuven. Marc de Bel won overtuigend met zijn young adult Mette, het tweede en voorlaatste boek in de Pauwels-trilogie waarmee Marc een ouder publiek van jongeren en volwassenen bekoort. De prijs werd uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, in aanwezigheid van de heer Lodewijk De Witte, provinciegouverneur Vlaams-Brabant, mevrouw Denise Vandevoort, Leuvens Schepen van Cultuur en andere vips. Met de Inclusieve Griffel bekroont Inclusie Vlaanderen elk jaar fictie waarin een personage met een verstandelijke handicap een inclusieve rol speelt.